Obiad z resztek według Sylwii Majcher

marnowanie jedzeniaJak kreatywnie wykorzystać wszystko to, co zostało w lodówce i w kuchennych szafkach? Sylwia Majcher ma mnóstwo sposobów na to, by resztki, zamiast do kosza, trafiły na talerze. Autorka jest mistrzynią kuchennej improwizacji i ze światła w lodówce gotuje trzydaniowy obiad. W jej kuchni, co udowadnia w książce, nie ma składnika, który nie może dostać drugiego życia. O „Gotuję, nie marnuję” (Wydawnictwo Buchmann) i swoich kuchennych inspiracjach opowie podczas spotkania autorskiego w salonie Empik Renoma już 12 kwietnia.

Na kartach tej apetycznej książki czytelnik znajdzie nie tylko fantastyczne przepisy na dania z resztek, ale także pomoc w planowaniu jadłospisu i układaniu listy zakupów. Dowie się, co zrobić, żeby ograniczyć kupowanie za dużej ilości jedzenia, pozna najlepsze sposoby przechowywania mąki, kasz, mięsa, ryb, owoców i warzyw, żeby ich świeżość była jak najdłuższa. Nauczy się, co i jak mrozić, kisić, pasteryzować, suszyć i jak odczytywać datę ważności konkretnych pokarmów – aby tylko nie wyrzucać!

Dane dotyczące marnowania żywności na świecie są przerażające: do śmietników trafia 1,3 miliarda ton żywności rocznie, w samej Polsce wyrzucamy 9 milionów ton jedzenia. W ten sposób marnujemy nie tylko żywność, ale i hektolitry wody, która jest potrzebna do jej wytworzenia. Książka idealnie wpisuje się coraz silniejszy w Europie oraz Stanach Zjednoczonych trend zero waste. O jego idei autorka z pewnością opowie podczas spotkania.

Sylwia Majcher – dziennikarka TVN24, współautorka nagradzanego bloga kulinarnego kuchniawformie.pl. Absolwentka studiów podyplomowych na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Autorka reportaży i wywiadów kulinarnych.

12 kwietnia, godz. 18:00
Empik Renoma
Wrocław, ul. Świdnicka 40

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama

Reklama

Error: Any articles to show