6 kwietnia Międzynarodowym Dniem Carbonary

carbonaraRok 2017 jest pierwszym, w którym obchodzony będzie Międzynarodowy Dzień Carbonary. Data święta tego chyba najbardziej znanego włoskiego przepisu została wybrana nie bez powodu. W 2016 roku, 6 kwietnia właśnie, w sieci opublikowany został film pokazujący sposób przygotowywania carbonary.

Wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że do przepisu dodana została śmietana… Dyskusja wokół filmu i pokazanego w nim przepisu była długa i zatoczyła szerokie kręgi. Jej skutkiem było ustanowienie 6 kwietnia Międzynarodowym Dniem Carbonary. Wszystko po to, by zachować prawdziwie włoski przepis takim, jakim powstał.

Prawdziwa carbonara, czyli jaka właściwie?

Przede wszystkim bez śmietany. Dodanie jej do potrawy to podstawowy błąd popełniany nie tylko przez początkujących adeptów sztuki kulinarnej. Prawdziwy sos carbonara składa się z żółtek jaj, sera (pecorino Romano) i guanciale (podgardle) bądź pancetty. Zdania w kwestii  kształtu makaronu, który można podać z sosem bywają podzielone. Niektórzy słysząc słowo „carbonara” przed oczami mają od razu spaghetti. Jednak Włosi dopuszczają także rigatoni.

Jak to się robi?

Zacznijmy od składników. Dla 2 osób potrzebne będą:
- Spaghetti Barilla 160 g,
- guanciale lub pancetta 80 g,
- 2 żółtka jajek,
- ser Pecorino Romano 60 g,
- sól i czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:
- makaron Barilla ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż pocięte w paski guanciale, aż się zarumieni.
- W misce roztrzep żółtka i wymieszaj delikatnie ze startym Pecorino Romano, dodaj świeżo mielony pieprz i dwie łyżki gorącej wody (najlepiej tej, w której gotował się makaron).
- Ugotowany makaron przełóż na patelnię z guanciale i zdejmij z ognia. Wlej masę jajeczną. Możesz dodać jeszcze jedną łyżkę gorącej wody, by uzyskać kremowy efekt.
- Mieszaj całość ok. 1 minuty, a następnie przełóż na talerze. Podawaj posypane startym Pecorino i świeżo mielonym pieprzem.

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama

Reklama

Error: Any articles to show