Jagny Niedzielskiej przepis na gotowanie zero waste

zero wasteLudzie wyrzucają 30% swoich zakupów spożywczych. Najwięcej marnuje się pieczywa, wędlin, owoców, warzyw i nabiału. Jest jednak sposób, żeby temu przeciwdziałać. Kuchnia zero waste! „Bez resztek. Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia” (Wydawnictwo Pascal) to nowa propozycja od Jagny Niedzielskiej. Już 1 marca w salonie Empik Renoma szefowa kuchni opowie, jak robić zakupy, jak przechowywać żywność i jak gotować z resztek.

Gotowanie zero waste to smaczne jedzenie, oszczędność, ekologia i brak wyrzutów sumienia. Wyrzucanie jedzenia to już nie tylko problem etyczny, ale również strata pieniędzy. Jagna Niedzielska przekonuje, że resztki można zdrowo i pysznie wykorzystać w kuchni.

Tej pełnej inspiracji książki nie można nazwać typowym poradnikiem. „Bez resztek…” zmienia sposób postrzegania jedzenia i pozwala nabyć dobre nawyki, by nie marnować i wyrzucać żywności. W końcu kuchnia zero waste to nie tylko gotowanie, ale sposób na życie. Jagna Niedzielska podaje przepisy na sprawdzone i smaczne potrawy, takie jak zupa dyniowa zagęszczana czerstwym chlebem, pizza ze spodem z gniecionych ziemniaków czy omlet z resztkami warzyw. Swoje patenty zdradzi na spotkaniu z czytelnikami w Empiku Renoma.

Jagna Niedzielska – szefowa kuchni i doradca kulinarny, tworzy karty menu do restauracji i na indywidualne okoliczności. Chętnie dzieli się swoją wiedzą podczas prowadzenia warsztatów kulinarnych i pokazów live cooking. Jest pomysłodawczynią i realizatorką Urban Dinners, czyli wielkich kolacji przy jednym stole, dla nieznanej sobie grupy ludzi. Zajmuje się również food designem.

1 marca, godz. 18:00
Empik Renoma
Wrocław, ul. Świdnicka 40

 

Dodaj komentarz


Kod antyspamowy
Odśwież

Reklama

Reklama